2024 - 06 - 20

Skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar

Vad du behöver veta för att skydda din hud

När vi tänker på solskydd är det viktigt att förstå skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar. Båda typerna av ultraviolett (UV) strålning påverkar vår hud på olika sätt och har specifika effekter och risker. Här kan du läsa mer om dess skillnader och få viktig information om hur du kan skydda din hud mot skadliga effekter.

UVA-Strålar: Djupgående och ålderspåverkan

UVA-strålar utgör majoriteten av den UV-strålning som når jordens yta. Dessa strålar tränger djupt ner i huden och kan orsaka långsiktiga skador. Här är några viktiga punkter om UVA-strålar:

  • Åldrande: UVA-strålar bryter ner kollagen och elastin i huden, vilket leder till för rynkor och förlorad hudelasticitet.
  • Pigmentförändringar: De kan orsaka pigmentfläckar och ojämn hudton, ofta kända som åldersfläckar eller solfläckar.
  • Solallergi: UVA-strålar kan utlösa solallergi, även kallat soleksem, som kan resultera i kliande utslag.
  • Ingen solbränna: Trots att de inte orsakar solbränna direkt, är de fortfarande skadliga och kan bidra till hudcancer.

UVB-Strålar: Ytliga men Intensiva

UVB-strålar utgör en mindre del av UV-strålningen som når oss, men effekten är mer omedelbar och synlig:

  • Solbränna: UVB-strålar tränger in i de yttre hudlagren och är den främsta orsaken till solbränna.
  • Brännskador och hudcancer: Dessa strålar kan orsaka smärtsamma brännskador och öka risken för hudcancer, inklusive malignt melanom.
  • Allergiska reaktioner: Precis som UVA-strålar kan UVB-strålar också utlösa allergiska hudreaktioner.
  • Pigmentproduktion: Huden producerar melanin, det bruna pigmentet, som svar på UVB-strålning för att skydda sig. Detta pigment bildas av pigmentceller mellan överhuden och läderhuden.

Solkräm

För att skydda huden mot både UVA- och UVB-strålar är det viktigt att använda en solkräm som erbjuder brett skydd. Här är vad du bör tänka på:

  • Skydd mot både UVA och UVB: Välj en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Detta är viktigt för att säkerställa ett komplett skydd.
  • SPF (Sun Protection Factor): SPF-nummer anger hur väl solkrämen skyddar mot UVB-strålar. Välj en solkräm med minst SPF 30 för dagligt bruk, och högre om du planerar att vara utomhus under längre perioder.

Att förstå skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar är avgörande för att kunna skydda din hud på bästa sätt. UVA-strålar orsakar djupa, långsiktiga skador som leder till tidigt åldrande och solallergi, medan UVB-strålar ger omedelbara effekter som solbränna och ökar risken för hudcancer. Genom att använda en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB-strålar kan du effektivt skydda din hud och njuta av solen på ett säkert sätt.

På Vårdcentral Hjärtat är vi här för att hjälpa dig med råd och rekommendationer om solskydd och hudvård. Kontakta oss om du har några frågor eller behöver mer information om hur du bäst skyddar dig och din hud mot solens skadliga strålar.