2024 - 05 - 16

Fotsvamp

Hur du undviker att bli smittad

Fotsvamp orsakas av en grupp svampar som kallas dermatofyter, som trivs i fuktiga, varma och instängda miljöer, vilket gör fötterna till en idealisk plats för dem att växa. Dermatofyter sprids lätt i gemensamma utrymmen där många människor går barfota, såsom omklädningsrum, duschrum och simhallar. I dessa miljöer kan svampsporer överleva på golv och andra ytor, vilket ökar risken för smitta om man inte vidtar försiktighetsåtgärder som att använda badtofflor. Fotsvamp kan orsaka obehag som klåda, sveda och sprucken hud. Att förebygga fotsvamp är enklare än att behandla det, och med några enkla åtgärder kan du minska risken för att drabbas.

Ha alltid rena och torra strumpor

Det första steget för att undvika fotsvamp är att se till att dina fötter är torra och rena. Fuktiga miljöer ökar risken för svampinfektioner. Använd strumpor gjorda av material som andas, till exempel bomull eller ull, och byt strumpor dagligen eller oftare om de blir fuktiga. Undvik strumpor som sitter för tajt eftersom de kan skapa en varm och fuktig miljö runt dina fötter.

Tvätta fötterna noggrant

Tvätta fötterna varje dag med tvål och vatten, och se till att du kommer åt överallt, inklusive mellan tårna där svamp ofta börjar växa. Efter tvätt är det viktigt att torka fötterna noggrant, särskilt mellan tårna, för att förhindra att fukt samlas och skapar en gynnsam miljö för svamp.

Använd badtofflor i gemensamma duschutrymmen och omklädningsrum

Gemensamma duschar och omklädningsrum är vanliga platser där fotsvamp kan spridas. Använd badtofflor eller duschskor när du vistas i dessa miljöer för att minimera risken för att komma i kontakt med svampsporer som kan finnas på golvet. Det är också bra att se till att dina fötter är torra innan du sätter på strumpor och skor efter duschen.

Tvätta strumpor i 60 grader

Genom att tvätta dina strumpor i 60 gradigt vatten så dör svampen och du kan på så sätt lättare bli av med den.

Ytterligare tips för att förebygga fotsvamp

  • Använd skor som ger bra ventilation. Undvik att bära samma par skor två dagar i rad, låt dem luftas och torka ordentligt mellan användningarna.
  • Dela inte handdukar, strumpor eller skor med andra. Svampsporer kan lätt spridas genom delade personliga hygienprodukter.

Genom att följa dessa enkla råd kan du effektivt minska risken för att drabbas av fotsvamp. Skulle du ändå märka symtom som klåda, rodnad eller sprucken hud på fötterna, är det viktigt att söka behandling snabbt för att förhindra att infektionen förvärras. Det finns många effektiva behandlingar tillgängliga, både receptfria och på recept, som kan hjälpa dig att bli av med fotsvampen och återställa dina fothälsa.