2023 - 08 - 02

D-vitaminbrist

Vad du behöver veta om symtom, riskfaktorer och förebyggande

D-vitaminbrist är ett vanligt hälsoproblem som kan påverka människor i alla åldrar. D-vitaminbrist kan ha allvarliga konsekvenser för vår hälsa om den inte upptäcks och behandlas i tid. I den här artikeln kommer vi att utforska vad D-vitaminbrist är, dess symtom, riskfaktorer och hur du kan förebygga och behandla det.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin, även känt som kolekalciferol, är en fettlöslig vitamin som bildas i huden via solens UVB-strålning och finns även i en del animaliska livsmedel (främst fet fisk) och berikade produkter. D-vitamin är avgörande för många viktiga funktioner i kroppen. Det hjälper till att reglera kalcium- och fosfatnivåer, vilket är nödvändigt för starka ben och tänder. D-vitamin spelar också en roll i immunförsvarets funktion och påverkar hjärta, lungor och muskler. I Sverige är det endast på sommaren som solens UVB-strålning kan bilda vitamin D.

Symtom på D-vitaminbrist:

D-vitaminbrist kan vara svår att känna igen eftersom symtomen kan vara subtila och variera från person till person. Vanliga symtom på D-vitaminbrist inkluderar:

Trötthet: En känsla av konstant trötthet och brist på energi.

Muskelsvaghet: Svaga muskler och nedsatt muskelfunktion.

Skelettsmärta: Värk eller smärta i skelettet, som ofta kan förväxlas med andra problem som artrit.

Depression: D-vitamin är kopplat till humöret, och en brist kan öka risken för depression och ångest.

Nedsatt immunförsvar: Ökad mottaglighet för infektioner och sjukdomar.
Svagare skelett: Risk för bensjukdomar som osteoporos och benskörhet.

Riskfaktorer för D-vitaminbrist

Det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla D-vitaminbrist. Dessa inkluderar:

Bristfällig kost: En kost som saknar D-vitaminrika livsmedel som fet fisk, mejeriprodukter och berikade livsmedel.

Begränsad exponering för solen: D-vitamin kan produceras naturligt i kroppen när huden exponeras för solljus. Personer som tillbringar mycket tid inomhus, har mörkare hudton eller bor på högre breddgrader kan vara mer benägna att utveckla brist. Exempelvis så vi som bor i Sverige har lättare att utveckla D-vitaminbrist då det endast är på sommaren som solens UVB-strålning är stark nog för att kunna bilda vitamin D.

Ålder: Äldre personer har en ökad risk för D-vitaminbrist eftersom deras hud kan ha svårare att producera D-vitamin och när man blir äldre är det vanligt att man äter en mindre mängd mat samt mindre variation i det man äter.

Förebyggande och behandling av D-vitaminbrist

För att förebygga D-vitaminbrist och främja en god hälsa är det viktigt att inkludera D-vitamin i din kost och livsstil. Här är några åtgärder du kan ta:

Kost: Ät D-vitaminrika livsmedel som fet fisk (till exempel lax och makrill), mejeriprodukter och ägg.

Sol: Få måttlig exponering av solen, men var försiktig och använd alltid solskydd om du är ute en längre tid.

Tillskott: Om du har en kraftig D-vitaminbrist kan din läkare rekommendera tillskott.

D-vitaminbrist är ett vanligt hälsoproblem som kan undvikas med medvetenhet och rätt åtgärder. Genom att inkludera D-vitaminrika livsmedel i din kost och exponera dig för solen på ett säkert sätt, kan du hjälpa till och säkerställa att du har tillräckligt med D-vitamin för en god hälsa och välbefinnande. Om du är osäker på dina D-vitaminnivåer eller är orolig för att du har en brist av D-vitamin kan du alltid boka en tid på Vårdcentral Hjärtat och göra en hälsokontroll.