2024 - 10 - 11

Stresshantering

Hur du kan ta hand om din hälsa i en hektisk vardag

I dagens samhälle är stress en del av många människors vardag. Oavsett om det beror på arbete, familjeliv eller andra livssituationer, är det viktigt att förstå vad stress är och hur vi ska hantera stress. På vårdcentral Hjärtat i Helsingborg möter vi dagligen patienter som kämpar med stress, och vi vill gärna ge dig verktygen för att bättre hantera den.

Vad är stress?

Stress är kroppens naturliga respons på situationer som vi upplever som hotfulla eller krävande. När vi känner oss stressade, frisätter kroppen hormoner som adrenalin och kortisol. Dessa hormoner ökar vår puls, höjer blodtrycket och skärper vår koncentration – allt för att vi ska kunna hantera en utmaning på bästa sätt. På kort sikt kan detta vara positivt och hjälpa oss att prestera bättre, men när stressen blir långvarig kan den få negativa konsekvenser för vår hälsa.

Vanliga tecken på långvarig stress:

  • Sömnproblem som svårigheter att somna eller vakna under natten
  • Trötthet som inte går över trots tillräcklig sömn
  • Huvudvärk och muskelspänningar, särskilt i nacke och axlar
  • Oro och ångest som kan kännas konstant eller komma i attacker
  • Minskad koncentrationsförmåga och svårigheter att fatta beslut
  • Matsmältningsproblem, som exempelvis magont eller illamående
  • Irritabilitet och en känsla av att vara lättretlig eller frustrerad

Hur påverkar långvarig stress din hälsa?

Långvarig stress kan påverka kroppen negativt på flera olika sätt. Om stressen får pågå under en längre period utan att vi hanterar den på rätt sätt kan den bidra till allvarliga hälsoproblem såsom högt blodtryck, hjärtsjukdomar, depression och utmattningssyndrom. Det är därför viktigt att känna igen tecken på stress och hitta metoder för att minska den.

Så kan du hantera stress i vardagen:

Det finns flera effektiva sätt att hantera stress och förbättra ditt välmående. Här är några av de bästa strategierna som vi på Vårdcentral Hjärtat rekommenderar:

  1. Prioritera sömn
    Sömn är avgörande för att kroppen ska kunna återhämta sig och hantera stress bättre. Försök att skapa en kvällsrutin som hjälper dig att slappna av, undvik koffein på kvällen och håll regelbundna sömntider.
  2. Fysisk aktivitet
    Regelbunden motion är en av de mest effektiva sätten att minska stress. När du tränar frigör kroppen endorfiner, som är kroppens naturliga ”må bra”-hormoner. Även en kort promenad kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande.
  3. Mindfulness och meditation
    Att ta några minuter varje dag för mindfulness eller meditation kan hjälpa dig att hantera stress genom att öka din medvetenhet om nuet och minska känslan av oro. Djupa andningsövningar eller enkla meditationstekniker kan vara en bra start.
  4. Planera och prioritera
    Lär dig att säga nej och skapa en realistisk plan för dina uppgifter. Dela upp större projekt i mindre delar och tillåt dig själv att ta pauser när det behövs.
  5. Sök stöd
    Prata med nära och kära om hur du känner. Att dela dina tankar och känslor med andra kan hjälpa dig att få perspektiv och stöd. Om du känner att du behöver mer professionell hjälp, tveka inte att boka tid hos oss på Vårdcentral Hjärtat.

När bör du söka hjälp för stress?

Det är viktigt att söka professionell hjälp om du känner att du inte klarar av att hantera stressen på egen hand, eller om den börjar påverka ditt dagliga liv i stor utsträckning. Vi på Vårdcentral Hjärtat i Helsingborg finns här för att stödja dig. Vårt team av läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig att identifiera orsakerna till din stress och skapa en behandlingsplan som passar just dig.

Boka en tid hos oss

Om du känner att stressen har tagit över din vardag, tveka inte att kontakta oss på Vårdcentral Hjärtat. Vi erbjuder både samtalsstöd och medicinsk behandling för att hjälpa dig att återfå balansen i ditt liv. Du är alltid välkommen att boka en tid för en konsultation eller för att diskutera dina symtom.